V polovině února se Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod proměnila v malé Španělsko.
Žáci, učitelé i kuchařky se zapojili se do projektu Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách. Studenti se v hodinách dějepisu učili o španělských dějinách, v literatuře se zaměřili na španělské autory a v předmětech cestovního ruchu se seznámili se španělskými destinacemi. Do školy přijel španělský velvyslanec Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín a společně s radní pro oblast školství Janou Fialovou (ČSSD) ochutnali španělské pokrmy, které připravili studenti gastro oborů. Na stole nechyběla studená španělská polévka gazpacho a také tapas, nebo-li jednohubky. Španělskou atmosféru dokreslila studentka Lea Macková se svým otcem, zahráli španělské skladby na housle a loutnu. Celý den plný zážitků vyvrcholil obědem ve školní jídelně. Kuchařky společně se studenty připravily gazpacho, paellu (podobné českému rizotu) a pomeranč s medem a olivovým olejem jako dezert.
Eva Fruhwirtová