Na Vysočině se letos opět soutěžilo o značku Regionální potravina, která oceňuje nejlepší místní produkty. O tuto prestižní značku, jež garantuje kvalitu a původ z re-
gionu, se ucházelo několik desítek výrobců. Devět z nich nakonec získalo právo užívat značku Regionální potravina, což potvrzuje jejich výjimečnost a kvalitu.Letošní ročník přilákal pestrou škálu výrobků, od mléčných produktů přes pečivo až po maso a uzeniny. Oceněny byly ty potraviny, které vynikají jak chutí, tak i způsobem zpracování a respektem k tradicím regionu.
Kmínové sušenky, cibuláda i uzené kapří maso
Mezi vítěznými produkty je například sýrová pletýnka ze sýrárny Danka v Červené Lhotě, uzené kapří maso v oleji, které vyrábí Petra Zemanová z Kramolína na Třebíčsku nebo kmínové sušenky z Olejového mlýna Petráveč u Velkého Meziříčí a cibuláda Jiřího Protivínského z Chotěboře. „Ocenění Regionální potravina je pro naše výrobce nejen velkým uznáním jejich práce, ale také důležitým nástrojem, jak ukázat kvalitu našich místních produktů spotřebitelům,“ shrnul hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS+STO).
Označení Regionální potravina pomáhá zákazníkům snadněji rozpoznat kvalitní lokální produkty na pultech obchodů. V dnešní době, kdy stále více lidí hledá poctivé a čerstvé potraviny s jasným původem, je takové ocenění významným marketingovým nástrojem. Značka je navíc udělována na čtyři roky, což zajišťuje, že oceněné výrobky dlouhodobě splňují náročná kritéria kvality.
Eva Fruhwirtová