Spodní pasáž v jihlavském Cityparku ožije první listopadovou sobotu kuchařským soubojem. Bude se tu konat Gurmet den s Krajem Vysočina a šestý ročník prestižní soutěže Trophée Mille.
Šest středoškolských týmů kuchařů vybraných napříč republikou se tu utká o vítězství v národním kole a o postup do mezinárodního klání ve francouzské Remeši. Tam budou vařit pod dohledem hvězdného michelinského šéfkuchaře Philippa Milla, který letos do Jihlavy kvůli jiným povinnostem nepřijede.
Šest finalistů vzejde z korespondenčního kola. Podmínkou je dvoučlenný tým složený z jedné dívky a jednoho chlapce, který porotě ve vymezeném čase připraví slaný a sladký pokrm. Do receptů musí soutěžící zakomponovat čtyři povinné suroviny z Vysočiny. Dvojici doprovází učitel, který jim může radit. První tým začíná vařit v půl desáté dopoledne.
O vítězi rozhodne odborná porota v čele s jihlavským šéfkuchařem Pavlem Marešem.
Čekání na vyhlášení vítězů zpestří letos poprvé sweet hair fashion show, kterou připravují dvě jihlavské střední školy. Jedna se zaměřením na kadeřnické a kosmetické služby, druhá se zaměřením na design a módní tvorbu. Na pódiu návštěvníci uvidí kadeřnickou show a módní přehlídku, která propojí účesový a módní design v tematickou show inspirovanou sladkostmi a dezerty. Doprovodný program od půl páté obstará na pódiu šéfkuchař Zdeněk Křížek spolu s vítězem MasterChef Česko 2023 Honzou Albrechtem.
