Vysočina má další čtyři hrdé nositele značky Vysočina regionální produkt®. Certifikáty předal hejtman Martin Kukla spolu s radními výrobcům. Ti jej mohou užívat dva roky. Poté si mohou požádat o jeho prodloužení. Mezi oceněnými výrobky jsou letos jerky z Náměště nad Oslavou – sušené maso nakrájené na plátky, naložené do koření a pomalu usušené. Díky tomu je trvanlivé, bohaté na bílkoviny a oblíbené jako rychlá svačina na cesty i pro sportovce. Zvláštní pozornost poutají i chilli omáčky z Jakubova u Moravských Budějovic. Tomáš Peter s nimi slaví i mezinárodní úspěchy. K oceněným se přidali výrobci džemů a sirupů z Druhanova. V hlavní roli je letos také rakytník z Bohdalova. V sadech na Vysočině roste 2000 stromů pěstovaných v bio režimu a každý rok v září sklízejí pěstitelé plody z přibližně jedné třetiny z nich. Vyrábějí zdravé šťávy. Slupky a zbytky dužiny po vylisování usuší a používají v čajových směsích.
Značka funguje od roku 2007. Garantuje nejen původ z Vysočiny, ale i kvalitu a šetrnost k přírodě. „Chceme zviditelnit region a podpořit naše producenty. Certifikát jim pomáhá dostat se k zákazníkům a odlišit se od anonymních výrobků v regálech,“ dodal radní pro zemědělství Pavel Řehoř (ANO 2011). Pro oceněné je značka vstupenkou na regionální trhy i turistické akce. Pomáhá jim lépe propagovat výrobky a získat důvěru zákazníků. Kraj nákupem těchto výrobků podporuje drobné podnikatele, kteří dávají práci lidem na venkově. A zároveň posiluje povědomí o Vysočině jako místě kvalitních potravin a poctivých řemesel. O prodloužení certifikace letos požádalo osmnáct producentů. Celkem se značkou pyšní už více než padesát potravinářů z regionu.
Eva Fruhwirtová