V pětačtyřiceti minutách připravit čtyři porce hlavního chodu, a přitom použít jako hlavní surovinu kachní prsa. A ve stejném časovém limitu udělat dezert. To byl soutěžní úkol pro žáky středních gastronomických oborů, kteří se začátkem dubna utkali o titul Kuchař Vysočiny Junior 2019. Svůj kuchařský um předvedli porotě, ve které zasedla i krajská radní pro oblast školství Jana Fialová (ČSSD), na půdě Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Tým o dvou kuchařích z každé školy si rozdělil úkoly. Jeden se věnoval přípravě hlavního chodu a druhý dezertu. „Kachní prsa a čokoládový fondant jsou opravdu složitá jídla na přípravu. Nejde jen o chuť, ale také o vzhled a způsob servírování. Musím velmi ocenit to, jak se budoucí kuchaři posouvají ve své profesionalitě, a mám radost, že na Vysočině máme tak šikovné mladé lidi,“ zhodnotila Jana Fialová, která se ve volném čase sama věnuje pečení a vaření.
Se zlatou medailí se do Chrudimi vrátila Tereza Pekařová, získala ji za hlavní chod – kachní prso, pyré z červené čočky s batátovým suflé, restovanou kapustou a redukcí z pomerančového likéru a pomerančové šťávy. Nejlepší dezert vznikl pod rukama Simony Chládkové, a tak nejvyšší ocenění přivezla do Třebíče. „Hodně jsem trénovala, bylo to hodně pokusů a stálo mě to dost času. Na soutěže jezdím, ale poprvé jsem se umístila tady,“ prozradila s úsměvem Simona. Nejlepší týmy zamíří do prestižní mezinárodní gastronomické soutěže Gastro Junior Brno Bidfood Cup Brno 2020.
Eva Fruhwirtová