Deset dvoučlenných týmů žáků středních gastronomických škol nejen z Vysočiny vařilo v prvním březnovém týdnu na půdě Obchodní akademie a Hotelové školy v Havlíčkově Brodě o titul Kuchař Vysočiny Junior 2020. Pátý ročník ovládly budoucí šéfkuchařky z hostující SOŠ a SOU obchodu a služeb z Chrudimi – Tereza Pekařová a Jana Rejnušová.
První člen týmu měl za úkol v 45 minutách uvařit hlavní chod s přílohou a omáčkou a povinně použít kuřecí prso supreme a druhý kuchtík připravoval studený předkrm s povinnou ingrediencí v podobě červené řepy. Porotu složenou z certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů České republiky spolu s radní Kraje Vysočina pro oblast školství Janou Fialovou nejvíce oslovil pečený kuřecí supreme s bramborovým pyré s lanýžovým máslem od Terezy Pekařové a tartar a rolka z červené řepy s majonézou z kešu ořechů připravené Janou Rejnušovou. „Nervy samozřejmě byly, ale jakmile člověk stojí v kuchyni, tak už jen vaří a myslí jen na výsledné jídlo,“ prozradila Tereza Pekařová. „Na přípravu soutěže nebylo mnoho času, přibližně dvanáct dní. Zkoušely jsme vždy odpoledne po škole a o víkendu,“ doplnila zkušenější kolegyni Jana Rejnušová z 1. ročníku.
Z Vysočiny si nejlépe vedly Michaela Prášilová a Blažena Trdá z SŠ gastronomické Adolpha Kolpinga ze Žďáru nad Sázavou a zvláštní cenu radní Kraje Vysočina Jany Fialové si vyvařil tým OA a Hotelové školy Havlíčkův Brod Bianca Krutišová a Martin Havlíček. „Oba soutěžící znám už z předcházejících soutěží, pracují na sobě, a tak jsem chtěla podpořit jejich snažení a namotivovat je do další práce,“ svěřila se Jana Fialová (ČSSD), která si zároveň pochvalovala, že soutěž má stoupající úroveň. Mezinárodního klání, které se uskuteční v příštím roce, se mohou zúčastnit týmy z Chrudimi, Žďáru nad Sázavou a Jihlavy.