Na Vysočině je k dostání nová dvojjazyčná publikace Z receptáře našich předků. Je jedním z výsledků dvouleté spolupráce etnografů čtyř regionů – Jižních Čech, Vysočiny, Jižní Moravy a Dolního Rakouska. V knize najdete na stovku receptů ze zeleniny, luštěnin, obilí, hub, brambor i masa. Nechybí tipy na polévky, omáčky a také na sváteční pokrmy. Vybrali jsme pro vás jeden z receptů našich pradědečků a prababiček – zahejbáky ze Starče.
Ingredience:
◾ 500 g brambor
◾ 150 g hladké mouky
◾ 1 vejce
◾ špetka soli
◾ trochu sádla
◾ 500 g jablek
◾ cukr, skořice
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, najemno nastrouháme nebo rozmačkáme a necháme vychladnout. Vypracujeme na vále s hladkou moukou, solí a vejcem a vyválíme na tenké placky. Plníme je nahrubo nastrouhanými jablky s cukrem a skořicí. Složíme na čtvrtiny, přitlačíme a opečeme na sucho na pánvi na mírnější teplotě. Po upečení je mastíme rozpuštěným sádlem a skládáme je na talíř na sebe. Ze zahejbáků trošku vytéká jablečná šťáva, výborné jsou ještě teplé, avšak skvěle chutnají i za studena. Dobrou chuť!
Knihu se všemi recepty je možné koupit ve vybraných muzeích, galeriích a informačních centrech na Vysočině, případně objednat v Muzeu Vysočiny Třebíč (z.mrnova@muzeumtr.cz).