Omezené fungování restaurací nebo jejich úplné zavření kvůli epidemické situaci zkomplikovalo také praktickou výuku žáků gastrooborů. Ti v letošním školním roce absolvovali praxi pouze jeden týden v říjnu. Asociace malých a středních podniků ČR za podpory partnerů proto vyhlásila program Studuj gastro, buď gastronom, do kterého se zapojily střední školy se skupinami oborů Gastronomie. Jeho smyslem je v prostředí sociálních sítí propagovat a podporovat studium gastronomických oborů. Na Vysočině se zapojila čtveřice krajských škol OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava, Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod, Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč a Hotelová škola Světlá a SOŠŘ Velké Meziříčí. Na svých účtech na Instagramu a na školních facebookových stránkách zveřejňují videa a příspěvky označené hashtagem #studujgastro. Jihlavská střední škola například oslovila kuchařku Markétu Hrubešovou, která ve videu shrnuje, proč je dobré studovat toto zaměření. „Je to krásný, ale i těžký obor. V poslední době se ukázalo, že lidé se chtějí potkávat a chtějí dobře jíst. Dobří kuchaři budou vždy žádaní,“ vzkazuje autorka několika kuchařek.
Vítězové budou vařit s profesionály
Školy, které získají za své příspěvky do konce února největší interakci s publikem, dostanou pro své žáky zajímavé odměny v podobě workshopů s profesionály a zkusí si třeba vařit v televizním studiu soutěže MasterChef. Díky projektu #studujgastro je na sociálních sítích propagován i projekt Gastroakademie s hashtagem #gastroakademie, který realizuje Kraj Vysočina ve spolupráci se školami a vybranými restauracemi. „Je to dobrá cesta v této složité době, jak ukázat deváťákům, kteří se rozhodují o výběru střední školy, že gastropodnikání bude i přes současnou krizi velmi prosperující. O dobré jídlo bude vždy zájem,“ míní radní pro oblast školství Jan Břížďala (Piráti). Slavnostní vyhlášení oceněných je plánované na polovinu dubna.
Eva Fruhwirtová