Do zhruba šedesátičlenné rodiny certifikovaných produktů s právem používat regionální značku Vysočina regionální produkt přibylo šest výrobků z Vysočiny. Nově se titulem pyšní například voda ze Stražiště u Pacova, jediný český ručně vyráběný inkoust pro plnicí pera nebo originální keramika Jany Fučíkové z Koněšína na Třebíčsku.
Seznam letošních regionálních produktů rozšířily také perníčky a pralinky z Českých Milov, vyráběné podle speciální receptury, a dále masné výrobky Řeznictví Stejskal z Chotěboře a vyzrálé hovězí maso Vítězslava Škody z Hrotovic.
„Pyšní jsme na certifikaci ručně vyráběného inkoustu pro plnicí pera a kaligrafii. Vyrábí se na jediném místě v České republice – v Číměři, kousek od Třebíče,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS+STO). Inkousty Inkebara pro ruční psaní vznikají v malé rodinné firmě Dušana Prachaře. „Dlouhá léta jsme preferovali psaní perem před propiskami. Tuzemská nabídka inkoustů nám nepřišla dostačující, a proto jsme začali bádat a v roce 2016 spatřil světlo světa náš první inkoust pro plnicí pera, podle naší vlastní tajné receptury,“ prozradil. Jednou za čas připraví i limitovanou edici. Krásné etikety (na lahvičkách na fotce) namalovala výtvarnice Karolina Burská právě těmito inkousty.
Nově certifikované produkty:
■ Poličan, Lovecký salám a Stejskalovy tyčinky
Řeznictví Stejskal s. r. o., Chotěboř
■ Pramenitá voda Crystalis, plněná bez úprav a změn přírodních vlastností, vhodná pro přípravu kojenecké vody, vyrobeno v Pacově, lokalita Stražiště
■ Milovské perníčky, Milovské pralinky
Výrobce Petra Kovaříková, České Milovy, Křižánky
■ Vyzrálé hovězí maso
Výrobce Vítězslav Škoda, Hrotovice
■ Originální keramika
Výrobce Jana Fučíková, Koněšín
■ Inkousty Inkebara
Výrobce Dušan Prachař, Číměř