Gastroakademie Kraje Vysočina letos vstoupila do svého devátého ročníku a znovu nabídne studentům středních škol jedinečnou příležitost učit se od profesionálních kuchařů přímo v reálném restauračním provozu. Šest žáků třetích ročníků a deset studentů druhých ročníků letos dostalo možnost zapojit se do tohoto projektu. Letošního ročníku se zúčastní žáci Gastro-technické střední školy Velké Meziříčí, třebíčské Obchodní akademie a Hotelové školy, OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava a havlíčkobrodské Obchodní akademie a Hotelové školy. Všechny zřizuje Kraj Vysočina.
Mladí kuchaři získají cenné zkušenosti v renomovaných restauracích, jako jsou Jelínkova Vila ve Velkém Meziříčí, Hotel Slávie v Pelhřimově, Tři knížata v Jihlavě nebo Adam’s Bistro v Třebíči. Podle krajského vedení pomáhá Gastroakademie zvyšovat kvalitu odborného vzdělávání a prohlubuje spolupráci mezi školami a restauracemi, které se mohou stát budoucími zaměstnavateli. Zároveň pomáhá studentům rozvíjet jejich talent pro kulinářské soutěže. Nejsledovanější z nich je Trophée Mille, jejíž finále národního kola proběhne 2. listopadu 2024 v Cityparku Jihlava.
Eva Fruhwirtová