V Novém Městě na Moravě se koncem února setkal hejtman Kraje Vysočina Martin Kukla (ANO 2011) a radní pro oblast zemědělství Pavel Řehoř (ANO 2011) se zástupci Agrární komory, Asociace soukromého zemědělství, Zemědělského svazu a také se zemědělskými školami zřizovanými Krajem Vysočina. Diskutovali o problémech, ale i o výzvách a příležitostech, které regionální zemědělci v současné době řeší.
Vysočina patří k regionům s bohatou zemědělskou tradicí, kterou kraj aktivně podporuje řadou dotačních programů. „Pro letošek jsme vyčlenili na program Zemědělské akce 1,2 milionu korun, což představuje meziroční navýšení o dvacet procent,“ sdělil radní pro oblast zemědělství Pavel Řehoř (ANO 2011). Také další programy nabízejí podporu venkovu a zemědělství. Konkrétně se jedná o program Venkovské služby, kde je devět milionů korun, a Obnovu venkova Vysočiny 2025 se sto miliony korun. V rámci vzdělávacích aktivit kraj organizuje exkurze pro žáky základních škol, soutěže zaměřené na zemědělství a lesnictví a podporuje regionální farmáře účastí na veletrzích. Jedním z pilotních projektů je Tržiště Kraje Vysočina, které umožní školním jídelnám nakupovat čerstvé produkty přímo od farmářů prostřednictvím speciální aplikace.
Zemědělci navrhují změnu státního dotačního sytému
Spravedlivější systém zemědělských dotací chtějí nastavit zemědělci z regionu, aby více odrážel skutečnou produkci a zaměstnanost. „Požadují, aby se dotace vyplácely podle toho, kolik farmáři odvádějí státu na daních a pojištění. Navrhují, aby dotace závisely na tom, kolik zemědělci zaplatí na sociálním pojištění za své zaměstnance. Tím by se podpořila legální zaměstnanost a omezilo obcházení zákonů,“ shrnuje závěry z jednání se zemědělci hejtman Martin
Kukla (ANO 2011) a dodává, že právě tyto požadavky chce přenést na půdu poslanecké sněmovny.
Vysočina je největším producentem mléka a brambor
Vysočina si drží pověst mléčné velmoci Česka. Místní farmáři dodávají pětinu celkové produkce mléka v zemi. Kraj je také silným hráčem v chovu skotu. Hovězí maso z Vysočiny tak míří na talíře po celé zemi, ročně ho zdejší zemědělci vyprodukují patnáct tisíc tun. Vedle hovězího patří Vysočina i mezi největší producenty vepřového masa. V roce 2023 místní chovatelé dodali na trh třicet tisíc tun vepřového. Vysočina je také bramborářský kraj. V roce 2023 pokrývala bramborová pole téměř devět tisíc hektarů, což bylo nejvíce v celé republice. Díky vyšší nadmořské výšce a chladnějšímu klimatu tu mají brambory ideální podmínky – jsou méně náchylné k chorobám a dosahují vysoké kvality.
Eva Fruhwirtová