Originální projekt Kraje Vysočina nazvaný Gastroakademie vstupuje do čtvrtého ročníku. Devatenáct žáků ze čtyř krajských hotelových škol projde provozem vybraných restaurací, kde se zaměří na konkrétní přípravu specifických pokrmů, zpracování ryb, přípravu steaků nebo tradiční české kuchyně. Včetně letošního roku prošla Gastroakademií sedmdesátka žáků.„Za úspěch považujeme nalezení dostatečného počtu spolupracujících restaurací, posílení prestiže oboru a podchycení a rozvoj talentů. Vytvořili jsme si navíc zázemí pro reprezentaci kraje na republikové i mezinárodní úrovni,“ říká Jana Fialová (ČSSD), radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu. Každý rok vybaví Kraj Vysočina budoucí kuchaře nejen rondony na míru, ale také soupravou kuchařských značkových nožů, zajistí úhradu ubytování v místě praxe a umožní týmům účastnit se gastronomických událostí – různých přehlídek, soutěží a kurzů. Smyslem Gastroakademie je pomoci zvýšit kvalitu odborného vzdělávání v gastro oborech a prohloubit spolupráci škol se zavedenými a zkušenými restauracemi.
V současné době nabízí střední školy zřizované Krajem Vysočina šestnáct oborů se zaměřením na gastronomii.
Gastroakademie se účastní vybraní žáci těchto krajských škol:
• Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel
Velké Meziříčí
• Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola
a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč
• Obchodní akademie, Vyšší odborná škola zdravotnická
a Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola
služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky
Jihlava
• Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod
EVA FRUHWIRTOVÁ