Dvoučlenné smíšené týmy ve složení kuchař a cukrář se na podzim v Jihlavě utkají o prestižní cenu Philippa Milla. Soutěž je určena pro žáky gastronomických oborů a jejím cílem je především motivovat a podpořit je na jejich cestě v kuchařském světě. Vedle toho chtějí pořadatelé také ukázat bohatství regionální gastronomie Vysočiny.
„Středním školám jsme v polovině června rozeslali pozvánku a zároveň propozice národního kola soutěže. Vyučující a žáci mají čas do 9. října vymyslet a připravit pokrm, který osloví odbornou porotu a stane se jejich pozvánkou mezi osmičku nejlepších na velké listopadové finále v jihlavském Cityparku,“ popisuje krajská radní pro oblast školství Jana Fialová (ČSSD). Pořadatelem soutěže je Kraj Vysočina s partnery.
Přední čeští kuchaři a cukráři vyberou finalisty
Finálového kola o trofej Phi- lippa Milla se zúčastní osm týmů, které vybere porota složená z předních českých kuchařů a cukrářů. Aby se mohli soutěžící probojovat do Jihlavy, jednotlivé školy mají za úkol připravit, naservírovat a nafotit soutěžní slaný a sladký pokrm. K tomu je zapotřebí připravit seznam použitých ingrediencí a popsat přesný postup přípravy.
Hodnocení se ujmou známí šéfkuchaři Jan Horký, Ondřej Slanina, Pavel Mareš, Iva Roháčová a Tomáš Popp a pomůže jim talentovaná cukrářka Helena Fléglová. Rozhodovat budou na základě zaslaných fotografií pokrmů a také postupu přípravy.
V hlavní roli suroviny z Vysočiny
Soutěžící mají letos za úkol vymyslet co nejchutnější a nejoriginálnější slaný a sladký pokrm za použití povinných surovin – bio vepřové pečeně, kysané smetany, tmavého ležáku a 100% rakytníkové šťávy. Všechny tyto suroviny dodají na podzimní finále lokální producenti z Vysočiny.
Vítěz se utká s nejlepšími z celého světa
Vítězný tým opět získá vstupenku na mezinárodní kolo soutěže, které se odehrává ve francouzské Remeši, kde se utká s vítězi francouzského národního kola a týmy ze všech světových kontinentů.
Přihlášku a další informace o soutěži najdete na www.trophee mille.fr/ceska-republika.
Eva Fruhwirtová