V potravinové sbírce, která se konala předposlední listopadovou sobotu, shromáždili dobrovolníci na Vysočině téměř 17 tun potravin. V celé republice se podařilo vybrat dohromady 396 tun potravin, z nichž je možné připravit až 800 000 porcí jídla. „Vlivem koronavirové pandemie vzrostl počet osob, které se dostaly do obtížné životní situace, a díky přispění do potravinové sbírky jim můžeme pomoci. Navíc si můžeme uvědomit, že omezení plýtvání jídlem začíná u nás všech doma,“ připomněl náměstek hejtmana zodpovědný za zemědělství a životní prostředí Lukáš Vlček (STAN+SNK ED) při své návštěvě Potravinové banky Vysočina v Ledči nad Sázavou.
Jak funguje Potravinová banka Vysočina
Potravinová banka v Ledči nad Sázavou využívá sklady o rozloze 400 m2. Iniciátorem a jedním ze zakladatelů byla společnost Háta v čele s ředitelkou Ivetou Vrbovou. Ve skladech je možné ukládat i přebytky od zemědělců, proto se na ně chce vedení Kraje Vysočina obrátit s možností spolupráce. Partnery potravinových bank jsou obce, města a sociální organizace. Ty také dohlíží na to, kdo potraviny dostává, a zajišťují, aby se dostaly opravdu k těm, kteří je potřebují. „Pokud někdo neměl možnost se zúčastnit potravinové sbírky a chtěl by pomoci lidem v nouzi, je možné přímo oslovit zástupce Potravinové banky Vysočina nebo jejich partnery, kteří každý týden sváží zboží z obchodních řetězců a od jednotlivých dárců,“ informuje náměstek Lukáš Vlček.
Eva Fruhwirtová