Výrobci potravin z Vysočiny se mohou až do 16. června hlásit do čtrnáctého ročníku soutěže Regionální potravina Kraje Vysočina. Hlavním cílem soutěže je zvýšit povědomí o regionálních potravinách vyrobených v Kraji Vysočina a jejich oblibu mezi spotřebiteli.
Odkaz na video ZDE.
Vítězové v jednotlivých kategoriích mohou značkou Regionální potravina oceněné výrobky označovat i po následující čtyři roky a mohou je nabídnout k ochutnávce a prodeji na řadě zajímavých akcí. Například na farmářských trzích.
„Kraj Vysočina podporuje kvalitní potraviny z Vysočiny a soutěž Regionální potravina je ideální pro zvýšení povědomí o kvalitních produktech z regionu. Šikovných producentů je na Vysočině dost, tak věřím, že najdou odvahu se přihlásit. Nejvíce ale podpoříme producenty lokálních potravin tím, že si koupíme jejich produkt,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast zemědělství Pavel Hájek (STAN+SNK ED).
Do soutěže se mohou přihlásit potravinářství a zemědělští výrobci s maximálním počtem 250 zaměstnanců, výrobek musí být vyroben v regionu. Hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu a musí obsahovat určitý podíl surovin z daného regionu, případně z České republiky. Kompletní podmínky najdou zájemci o soutěž na stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Ocenění se uděluje od roku 2010. Vyhlašovatelem soutěže Regionální potravina je Ministerstvo zemědělství a další organizace. V Kraji Vysočina soutěž v letošním roce organizuje společnost Festing s.r.o. V loňském roce hodnotila porota na Vysočině celkem 65 výrobků od 20 producentů. Osm výrobců si převzalo ocenění Regionální potravina Kraje Vysočina 2022. Oceněno bylo například Havlíčkovo řeznictví a uzenářství z Třebíče, tmavý ležák pivovaru Harrach z Velkého Meziříčí nebo jahody produkované Farmou Kožichovice. Ocenění lze získat na čtyři roky a také opakovaně.