Zemědělství pro studenty v praxi. Tak by se dal velmi stručně představit Školní statek v Humpolci. Jeho hlavním úkolem je zajištění zázemí pro praktickou výuku studentů zemědělských oborů vyučovaných na České zemědělské akademii v Humpolci. Budoucí zemědělci se zapojují do všech prací – ať už se jedná o sklizeň plodin, krmení a odchov hospodářských zvířat, opravy zemědělské techniky, nebo dokonce o zpracovávání mléka. „V současné době máme například zapůjčený obilní kombajn, se kterým se žáci učí pracovat, stejně tak jako s podmítačem nebo secím strojem, který si pořídila Česká zemědělská akademie v Humpolci,“ přibližuje ředitel statku Jan Mácha. K zemědělství má blízko, říká o sobě, že je kluk z vesnice a tam se vždy chovala zvířata a pěstovalo pro ně krmení. Spolu s ním pracuje na statku 66 kolegů. „Zvířata je potřeba krmit každý den a my se o ně musíme postarat,“ říká. V kravíně mají 285 dojnic, celkem se starají o 638 kusů hovězího dobytka a o zhruba 500 prasat. Věnují se také drobnochovu, na statku mají husy, slepice i kachny. Najdeme zde i pávy a lamy. Do chovu se zapojují právě také studenti. „Chceme, aby viděli, jak se například připouštějí prasata, jak se rodí selátka, jak se o ně musí člověk starat,“ vypráví Jan Mácha.
Obhospodařují 780 ha zemědělské půdy, část tvoří louky a na orné půdě pěstují obiloviny, řepku, ale i brambory, krmné plodiny a množitelské porosty trav.
Centrum moderního zemědělství
Před dvěma roky prošel statek výraznou obměnou. Za desítky milionů korun z Kraje Vysočina a evropských fondů přestavěli učební halu ze 70. let minulého století, postavili novou halu pro uskladnění moderních strojů a techniky a také zde vyrostlo zázemí pro výkrm prasat a pro drobnochovy.
V minimlékárně si studenti vyrobí jogurty a sýry
Co se na farmě vyrobí, dá se i zpracovat. Právě tuto myšlenku předávají studentům. Ti mají možnost naučit se zpracovat mléko v minimlékárně. Naplno se výroba jogurtů a sýrů rozjede znovu v novém školním roce. Ředitel Jan Mácha má v plánu pořádat kurzy i pro veřejnost. Zájem projevila i místní základní škola, která chce připravit pro děti v mlékárně program. „Je to cesta, jak přivést mladou generaci k zemědělství. My stárneme, ale půda zůstane a někdo ji musí obdělávat,“ míní Jan Mácha a poukazuje na potřebu potravinové soběstačnosti. Vedle mlékárny mají na statku také jatka a masnou výrobu. Zakládají si na tom, že jejich výrobky jsou z vlastního masa, jsou chutné a poctivé. Prodávají je v regionu a je o ně zájem.
Zlatá podkova má věhlasné jméno po celém světě
Na jezdeckém kolbišti hned vedle statku se už padesát pět let konají závody všestrannosti Zlatá podkova. Koně a jezdectví neodmyslitelně patří ke školnímu statku i k Humpolci. Každoročně na ně zavítají tisíce návštěvníků. Přestože letošní rok ovlivnila koronavirová pandemie všechny oblasti, ředitel Jan Mácha věří, že se letošní jubilejní 55. ročník Zlaté podkovy v srpnu uskuteční. Právě obor jezdectví se vyučuje na České zemědělské akademii v Humpolci a na zdejším statku probíhá praktická výuka.
Eva Fruhwirtová