V letošní turistické sezóně kromě řady památek zapsaných na seznamu UNESCO nově nabídne Vysočina turistům také zážitky na farmách a statcích, regionální produkty včetně lokální gastronomie i originální objekty v malých obcích nebo na samotě.
„Vysočina je tak vůbec prvním krajem České republiky s ucelenými službami v oblasti venkovské turistiky. Zaměření na venkovskou turistiku vychází z přirozenosti regionu a také chceme podpořit místní podnikatele,“ říká náměstek hejtmana pro oblast cestovního ruchu Roman Fabeš (STAN+SNK EDU).
Dovolená na farmě i netradiční ubytování
Jedním z míst, které láká na dovolenou na venkově, je rodinný Turistatek Javořice. Majitelé se pustili do hospodaření hned po sametové revoluci, kdy jim byl statek zpět vrácen. Nyní mimo jiné provozují penzion s kempem, vyrábí mošt, cidery a marmelády. V Ratibořicích na Třebíčsku mohou návštěvníci zavítat na kozí farmu a také ochutnat výrobky z kozího mléka. Život na statku si ve formě dovolené užijí rodiny s dětmi na farmě v Tasově nebo v Hospodářském dvoře Bohuslavice. V posledních letech se zvedá zájem o netradiční ubytování. Vysočina nabízí klidné nocování v chatách u řek, ve speciálně upraveném posedu či bývalé stodole, a dokonce i v bývalé trafostanici.
Chutě a vůně Vysočiny
Kapří paštika z Pelhřimovska, čokoládové bonbony z rodinné firmy ve Žďáře nad Sázavou nebo pivo z Dalešického pivovaru, to jsou jen některé chutě a vůně Vysočiny, které na turisty v létě čekají. Tipy na prázdniny na venkově na Vysočině jsou k dispozici na www.vysocina.eu. Dělí se do osmi kategorií podle toho, co turistu zajímá: Pro gurmány, Za odpočinkem, Netradiční ubytování, Za zvířátky, Za zážitky, Regionální produkty, Pivovary a Jezdecké stanice. Určitě si vyberou i ti, kteří na Vysočině bydlí a plánují výlety do svého okolí.
Eva Fruhwirtová