Kuchař Jakub Dejmek a cukrářka Petra Fialová z Hotelové školy Třebíč reprezentovali v druhé půli listopadu Kraj Vysočina na prestižní mezinárodní kuchařské soutěži Trophée Mille International v Remeši.
Svůj kuchařský um si poměřili se studenty z jedenácti zemí světa. Pořadatelé vybrali čtyři suroviny z z oblasti Champagne-Ardenne, které měly být součástí slaného a sladkého pokrmu. Jakub s Petrou vsadili na terinu z prsou perličky, konfitovaná stehna z perličky na vývarové omáčce s brandy a ořechy, jako přílohu zvolili bramborovo-petrželové pyré s černou čočkou, to vše dozdobené dušenou červenou cibulí v portském a růžičkovou kapustou dušenou na másle. Kulinářské výtvory hodnotili renomovaní šéfkuchaři a cukráři, mezi kterými byli držitelé nejvyšších ocenění, titulů mistra světa i vedoucí kuchaři prezidentské kuchyně. „Pro oba mladé studenty to byla skvělá zahraniční zkušenost. Dokonce se osobně setkali s pořadatelem. Philippe Mille je držitelem dvou michelinských hvězd,“ sdělila radní pro školství Jana Fialová (ČSSD) a doplnila, že vloni náš kraj úspěšně reprezentovala hotelová škola z Jihlavy a předloni z Havlíčkova Brodu.
Eva Fruhwirtová