• DOMŮ
  • ZPRÁVY
    • Kariéra
    • Reportáže
    • Doprava
    • Pozvánky
    • Novinky
    • Kultura
    • Zdravotnictví
    • Životní prostředí
  • ARCHIV PDF
    • Elektronické verze
  • NOVINY
  • INZERCE
Noviny kraje Vysočina
  • DOMŮ
  • ZPRÁVY
    • Kariéra
    • Reportáže
    • Doprava
    • Pozvánky
    • Novinky
    • Kultura
    • Zdravotnictví
    • Životní prostředí
  • ARCHIV PDF
    • Elektronické verze
  • NOVINY
  • INZERCE
Home » Školství » Tradiční andaluská rajčatová polévka
ŠkolstvíVideoreportáž

Tradiční andaluská rajčatová polévka

Monika Brothánková 3.11.2018 Den španělské kuchyně, Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Leave a Comment 315 Views

Žáci Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod se v závěru října učili vařit tradiční španělská jídla. Do tajů cizokrajné kuchyně je zasvětil španělský šéfkuchař žijící v Česku Enrique García Tejada. Společně s žáky připravil rajčatovou polévku, pražmu na soli a jako dezert dort ze tří druhů čokolády.

Pro inspiraci přinášíme recept andaluské polévky.

Suroviny na 4–5 porcí:

  • 1,5 kg zralých červených rajčat
  • velká zelená paprika
  • cibule
  • dva stroužky česneku
  • starší konzumní chléb
  • 25 cl panenského olivového oleje
  • 20 g listů máty
  • sůl, pepř, bobkový list, sladká paprika
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 4–5 kusů vajec

Postup

Oloupeme a nakrájíme rajčata a chléb nakrájíme na kostky. Poté nakrájíme papriku, cibuli a česnek. V kastrolu, nejlépe keramickém, rozehřejeme olej, zpěníme cibuli a česnek. Následně na zesklovatělou cibuli přidáme rajčata a papriku a 10 až 25 minut restujeme. Potom zalijeme vodou nebo zeleninovým či kuřecím vývarem, osolíme a necháme dalších 10 minut vařit na mírném ohni. Během varu občas zamícháme. Před skončením varu přidáme kostky opečeného chleba a lístky máty. Do této chutné výživné polévky můžeme ještě přidat vejce, ponechat je celá nebo je rozmíchat s rajčaty, čímž docílíme překvapivé chuti. A španělsky: buen gusto!

 

Foto: Libor Blažek

Nejnovější příspěvky

  • V krajském domově pro seniory v Jihlavě vzniká mateřská škola
  • Jarní prázdniny budou na Vysočině příští rok dříve. Kvůli biatlonu
  • Na opravy krajských silnic půjde letos více než miliarda
  • V dubnu budou vybraná sportoviště zdarma
  • Sportovci z Vysočiny přivezli rovnou šest zlatých medailí

Archivy

  • Únor 2023
  • Leden 2023
  • Prosinec 2022
  • Listopad 2022
  • Říjen 2022
  • Září 2022
  • Srpen 2022
  • Červen 2022
  • Květen 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Leden 2022
  • Prosinec 2021
  • Listopad 2021
  • Říjen 2021
  • Září 2021
  • Srpen 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Duben 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Březen 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červen 2019
  • Květen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018
  • Únor 2018
  • Leden 2018
  • Prosinec 2017
  • Listopad 2017
  • Říjen 2017

Rubriky

  • Doprava
  • Kariéra
  • Kultura
  • Nezařazené
  • Novinky
  • Pozvánky
  • Reportáže
  • Školství
  • Sociální oblast
  • Videoreportáž
  • Zdravotnictví
  • Životní prostředí
© Copyright 2017 - Noviny kraje Vysočina | Design by: www.skacelmilos.cz