Deset vybraných žáků 3. ročníků oboru kuchař-číšník jihlavské střední odborné školy služeb si začátkem listopadu vyzkoušelo přípravu osvědčených receptů z Vysočiny. Žáci vařili z regionálních bio surovin a pod dohledem zkušeného kuchaře Michala „Huga“ Hromase.
Účastníci vzdělávacího projektu BIO v regionu, včetně žáků prvních ročníků nového studijního oboru Potraviny a výživa, tak mohli nakonec ochutnat například žitný chléb s kozím sýrem a medem, černé jelítko a cmundu s pečenou hruškou a cibulí nebo tradiční mrkvance.
„Koncept společného vaření žáků s profesionálním kuchařem se nám velice osvědčil. Letos mohli naši žáci vařit mimo jiné s francouzských šéfkuchařem, držitelem dvou michelinských hvězd Phillipem Millem,“ připomněl ředitel školy Libor Fasora s tím, že podobné aktivity vedou k podpoře gastronomických oborů na Vysočině.
Spolupráci i netradiční koncept pozitivně hodnotila také organizátorka projektu Andrea Hrabalová z Bioinstitutu, který podobné akce pořádá v několika dalších krajích v Česku.
Foto: OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava