Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě hostila soutěž Kuchař Junior 2020. Nejlepší hlavní chod – pečený kuřecí supreme s bramborovým pyré s lanýžovým máslem, mrkvovým pyré, glazovanou zeleninou, žampiony a smetanovou omáčkou za 45 minut uvařila Tereza Pekařová ze SOŠ a SOU obchodu a služeb z Chrudimi.
Pečený kuřecí supreme, bramborové pyré s lanýžovým máslem, mrkvové pyré, glazovaná zelenina, žampiony, smetanová omáčka
Suroviny na 4 porce:
- 4ks Kuřecí supreme
- 250g brambory
- 10g lanýžové máslo
- 2dl smetana
- 1dl mléka
- 70g baby kukuřice
- 100g baby karotka
- 30g lusky cukrového hrášku pouze ochutit a ohřát
- 54g hnědé žampiony
- 100g červená cibule
- 77g brokolice
- 140g máslo
- 20g cukr
- 200g mrkev
- 3dl kuřecí vývar
- 1dl bíle víno
- Mletý kmín
- Sůl
- Pepř
- Tymián
- Rozmarýn
- Šťáva z půlky limety
- Výhonky slunečnice a ředkvičky
Kuřecí supreme
Kuřecí supreme očistíme, maso osolíme, opepříme a opečeme na oleji ze všech stran. Supreme vložíme na plech, přidáme máslo a čerstvý tymián, v konvektomatu dopečeme při 200°C asi 10 minut.
Smetanová omáčka
Červenou cibuli nakrájíme nadrobno a restujeme na másle. Do růžova orestovanou cibuli zalijeme bílým vínem a redukujeme. Přidáme nasekaný tymián, podlijeme kuřecím vývarem a znovu zredukujeme. Přilijeme smetanu, necháme zredukovat, přecedíme a omáčku vyšleháme tyčovým mixérem. Dochutíme solí.
Bramborové pyré s lanýžovým máslem
Brambory uvaříme, rozmačkáme, přidáme máslo, smetanu, mléko a vyšleháme. Do hotového pyré vmícháme lanýžové máslo, dochutíme solí.
Mrkvové pyré
Mrkev uvaříme, rozmixujeme s máslem, smetanou a čerstvým rozmarýnem. Dochutíme solí.
Glazovaná zelenina
Zeleninu zblanšírujeme, necháme zkaramelizovat cukr, přidáme máslo, podlijeme vývarem a šťávou z limety. Vložíme zeleninu – brokolici, baby kukuřici a baby karotku. Glazujeme, dochutíme solí, pepřem.
Restované žampiony s cukrovým hráškem
Na másle orestujeme hnědé žampiony spolu s lusky cukrového hrášku, podlijeme vývarem a krátce podusíme. Dochutíme solí, pepřem a mletým kmínem. Při servírování dozdobíme výhonky slunečnice a ředkvičky, dochucenými solí a olivovým olejem.
Tartar a rolka z červené řepy, majonéza z kešu ořechů
Suroviny na 4 porce:
Tartar
- 100g Červená řepa
- 40g Jablko zelené
- 5g Křen čerstvý
- 40g Zakysaná smetan
- 6 ks Mátové listy
- Sůl, pepř, šťáva z půlky citronu
Rolka
- 8g Řepa na plátky
- 20g Gorgonzola
- 40g Tvaroh
- 2g Balsamico
- Olej petrželový, sůl, pepř
Majonéza z kešu ořechů
- 80g Kešu ořechy nesolené
- 5 cl Kuřecí vývar
- Šťáva z půlky citronu
- Sůl, pepř, balsamico, petržel
- Toastový chléb
- Výhonky červené řepy a ředkvičky
Řepu uvaříme, oloupeme, nakrájíme na malé kostičky spolu s jablkem, nastrouháme čerstvý křen, přidáme pokrájené lístky máty. Promícháme, zakápneme citrónem. Přidáme zakysanou smetanu, dochutíme solí a pepřem. Necháme odležet. Plátky řepy marinujeme balsamicem a petrželovým olejem, dochutíme solí a pepřem. Gorgonzolu vyšleháme s tvarohem, dle potřeby dochutíme solí. Řepu plníme šlehanou směsí a zavineme do tvaru rolek. Do robota se sekacími noži vložíme předem namočené nesolené kešu ořechy, přilijeme kuřecí vývar, přidáme sůl, citronovou šťávu a rozmixujeme. Vykrájíme toasty do požadovaných tvarů a opékáme na pánvi. Rozmixujeme bílý toastový chléb s petrželí. Naservírujeme na talíř, doplníme výhonky a zakápneme balsamicem.