Moderní gastrostudio, za které by se nemusela stydět žádná vyhlášená restaurace, vzniklo během posledních měsíců na půdě Obchodní akademie a Hotelové školy v Havlíčkově Brodě.
Jde o druhou školní cvičnou kuchyni tohoto typu v České republice, podobnou mají k dispozici už jenom studenti v Praze.
Pořízení moderního kuchyňského studia včetně vybavení vyšlo na 15,6 milionu korun, přičemž Kraj Vysočina jako zřizovatel zaplatil částku 10,2 milionu korun. Škola přispěla zbylými 5,4 miliony korun. „Škola o takové pracoviště usilovala už od roku 2016. Jsem rád, že se to podařilo zrealizovat. Věřím, že pro studenty bude zmodernizované pracoviště motivací, kde ze sebe dostanou to nejlepší. Jde o praktickou kuchyň s nejnovějšími technologiemi,“ uvedl radní pro majetkovou oblast Kraje Vysočina Karel Janoušek (ODS + STO).
Nové studio vzniklo v budově školy na ulici Bratříků v Havlíčkově Brodě a bylo slavnostně otevřeno 22. září. Budou ho využívat především žáci gastronomických oborů. „Je vybaveno moderními sporáky s indukční deskou, konvektomaty, červenými lampami na ohřívání jídel, multifunkčními pánvemi, úspornými myčkami nádobí nebo zařízením na udržení teploty talířů,“ vyjmenoval radní pro oblast školství Jan Břížďala (Piráti).
Kromě výuky bude sloužit také jako centrum odborných kurzů pro žáky gastronomických škol Kraje Vysočina pod vedením renomovaných kuchařů a také pro praktické semináře pro učitele.