Tereza Urbánková a David Lukačko, kteří získali první místo vloni na podzim v Jihlavě, obstáli v mezinárodním finále prestižní kuchařské soutěže Trophée Mille ve francouzské Remeši. V konkurenci jedenácti zemí přivezli domů na Vysočinu páté místo. Kromě hlavní soutěže v přípravě slaného a sladkého pokrmu s využitím povinných surovin vyslala jihlavská střední škola žáky i do soutěže servis a someliérství. Someliér Erik Mareš a Kristýna Kratzmannová za servis obdrželi cenu regionálních dodavatelů.
Za svůj výkon obdržela Tereza a David pochvalu od prezidenta soutěže Philippa Milla. Ten jim zároveň nabídl možnost stáže ve své restauraci oceněné michelinskou hvězdou v hotelu Domaine Les Cravères v Remeši, což může být dobrým startem a neocenitelnou zkušeností v jejich budoucí profesi v oblasti gastronomie. Přímo ve Francii fandil mladým kuchařům i hejtman Kraje Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS+STO).
Kraj Vysočina už nyní intenzivně připravuje národní finále Trophée Mille ČR, které se uskuteční 4. listopadu 2023, opět v jihlavském Cityparku.
Eva Fruhwirtová