První listopadovou sobotu provoněla jihlavský Citypark národní soutěž středoškolských kuchařů Trophée Mille.
Porotu nejvíce zaujal dančí hřbet s kaštanovou omáčkou a babiččiny povidlové buchtičky, které uvařila Eliška Havlíková a Tomáš Petera pod vedením pedagoga Petra Chalupy ze Střední školy gastronomické Adolpha Kolpinga ve Žďáru nad Sázavou.
Čtvrtý ročník soutěže ovládly školy z Vysočiny. Druhý nejlepší výkon předvedli Věra Schusterová a Martin Havlíček z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Třetí skončili Alžběta Součková a Erik Mareš z Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava. Do národního kola v Jihlavě postoupilo z korespondenčního kola šest týmů.
„Těší mě úspěchy žáků z vysočinských škol. Jde o národní kolo a letos přijely týmy až z Ústeckého kraje nebo z Jihomoravského kraje. Líbilo se mi, jak jsou dvojice soutěžících sehrané, a zároveň jsem mezi jednotlivými týmy necítil žádnou velkou rivalitu, spíše se navzájem inspirují,“ ocenil na místě radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jan Břížďala (Piráti).
Vítězové budou reprezentovat Českou republiku a Kraj Vysočina na světovém finále ve francouzské Remeši, které se uskuteční 25. března 2024. Vítězný tým prvenství nečekal. „Myslel jsem si tak na čtvrté místo, proto jsem byl mile překvapen,“ uvedl Tomáš Petera ze žďárské školy.
Do poroty soutěže usedají přední čeští kuchaři a také sám prezident soutěže Philippe Mille. „Každým rokem jsou jídla od soutěžících lepší a lepší. Tento čtvrtý ročník to opět dokázal. Je vidět, že soutěžící berou vaření jako vážnou práci. Degustovali jsme povedené pokrmy a bylo těžké rozhodnout, kdo je nejlepší,“ dodal závěrem prezident soutěže.