Přibyslav se v polovině září stala dějištěm tradičního Mlékárenského dne. Třicátý čtvrtý ročník přilákal nejen odborníky z oboru, ale i širokou veřejnost, která si přišla vychutnat atmosféru Přibyslavských slavností, ochutnat regionální speciality a poznat práci tuzemských mlékáren. Do Přibyslavi se sjelo na dvacet výrobců – od tradičních značek, jako Madeta, Jaroměřická mlékárna či Moravia Lacto z Jihlavy, až po menší farmy a rodinné podniky z Vysočiny i okolních krajů. Farma Vlčí Hory z Pelhřimovska a Zdravá farma Lesonice z Třebíčska byly letošními nováčky a hned bodovaly.
Vysočina vede v produkci mléka
Radní Kraje Vysočina Pavel Řehoř na Mlékárenském dni v Přibyslavi připomněl, že Vysočina je lídrem ve výrobě mléka. „Jako kraj dlouhodobě finančně podporujeme významné zemědělské akce. Patří mezi ně například Den českého strakatého skotu v Radešínské Svratce, Bramborářské dny v Havlíčkově Brodě nebo právě Mlékárenský den v Přibyslavi. Do budoucna připravujeme i nové e-tržiště, které spustíme v roce 2026. Chceme, aby se do něj zapojily i mlékárenské podniky,“ uvedl Řehoř (ANO 2011). Díky tomu se zkrátí dodavatelské řetězce a výrobky z Vysočiny se snáz dostanou do jídelen příspěvkových organizací kraje i jednotlivých obcí.
Lidé si užili kulturní program
Mlékárenský den se konal v rámci Přibyslavských slavností. Nechyběly ani odlehčené momenty – velký zájem vzbudila soutěž v pití mléka, stejně jako doprovodný hudební program. Bechyňovo náměstí rozezněla cimbálová muzika i kapely z Vysočiny, děti si užily kvízy a pohádkové putování, večer patřil ohňostroji.
Eva Fruhwirtová
