Žáci Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod se v závěru října učili vařit tradiční španělská jídla. Do tajů cizokrajné kuchyně je zasvětil španělský šéfkuchař žijící v Česku Enrique García Tejada. Společně s žáky připravil rajčatovou polévku, pražmu na soli a jako dezert dort ze tří druhů čokolády.
Pro inspiraci přinášíme recept andaluské polévky.
Suroviny na 4–5 porcí:
- 1,5 kg zralých červených rajčat
- velká zelená paprika
- cibule
- dva stroužky česneku
- starší konzumní chléb
- 25 cl panenského olivového oleje
- 20 g listů máty
- sůl, pepř, bobkový list, sladká paprika
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 4–5 kusů vajec
Postup
Oloupeme a nakrájíme rajčata a chléb nakrájíme na kostky. Poté nakrájíme papriku, cibuli a česnek. V kastrolu, nejlépe keramickém, rozehřejeme olej, zpěníme cibuli a česnek. Následně na zesklovatělou cibuli přidáme rajčata a papriku a 10 až 25 minut restujeme. Potom zalijeme vodou nebo zeleninovým či kuřecím vývarem, osolíme a necháme dalších 10 minut vařit na mírném ohni. Během varu občas zamícháme. Před skončením varu přidáme kostky opečeného chleba a lístky máty. Do této chutné výživné polévky můžeme ještě přidat vejce, ponechat je celá nebo je rozmíchat s rajčaty, čímž docílíme překvapivé chuti. A španělsky: buen gusto!
Foto: Libor Blažek