Jihlavský Citypark bude v sobotu 4. listopadu hostit už čtvrtý ročník prestižního klání středoškolských kuchařů s názvem Trophée Mille Česká republika.
Kuchařskou bitvu mezi sebou svedou týmy žáků ze šesti středních škol z celé republiky. Hodnotit jejich pokrmy budou renomovaní šéfkuchaři a cukráři. Žáky přijede opět podpořit prezident celé soutěže, francouzský šéfkuchař a držitel dvou michelinských hvězd Philippe Mille.
„Soutěžní dvoučlenné týmy budou muset v časovém limitu 140 minut zvládnout připravit dva pokrmy. Jeden slaný a druhý sladký. K tomu musí využít všechny čtyři předepsané povinné suroviny,“ sdělil radní pro oblast školství Jan Břížďala (Piráti). V každém týmu musí být jedna dívka a jeden chlapec, s sebou si mohou vzít svého školitele či kouče, který jim ale během soutěže může pouze slovně radit.
Povinné suroviny se vždy vztahují k Vysočině. Letos to jsou dančí hřbet bez kosti z domácí farmy Horní Rápotice, čerstvá hlíva ústřičná od Zdeňka Kittlera z Velkého Beranova, hladká světlá špaldová mouka od Františka Křepely z Mlýnu Střížov a polotuhá hrušková povidla bez přidaného cukru z produkce Džemy od Drahy.
Návštěvníci jihlavského obchodního domu mohou celé klání sledovat naživo přímo v nákupní pasáži. Do poroty usednou přední čeští kuchaři. Hodnotit připravené pokrmy budou kromě prezidenta soutěže Philippa Milla také Tomáš Popp, Pavel Mareš, Jan Horký, Lukáš Skála a Jan Pýcha.
Vítěz národního kola bude mít možnost zastupovat Českou republiku v mezinárodním kole soutěže Trophée Mille International, které se bude konat v březnu 2024 ve francouzské Remeši. Národní soutěž Trophée Mille ČR je výsledkem dlouholetého partnerství Kraje Vysočina a francouzského regionu Grand Est.
Jihlava zažije středoškolskou kuchařskou bitvu
