• DOMŮ
  • ZPRÁVY
    • Kariéra
    • Reportáže
    • Doprava
    • Pozvánky
    • Novinky
    • Kultura
    • Zdravotnictví
    • Životní prostředí
  • ARCHIV PDF
    • Elektronické verze
  • NOVINY
  • INZERCE
Noviny kraje Vysočina
  • DOMŮ
  • ZPRÁVY
    • Kariéra
    • Reportáže
    • Doprava
    • Pozvánky
    • Novinky
    • Kultura
    • Zdravotnictví
    • Životní prostředí
  • ARCHIV PDF
    • Elektronické verze
  • NOVINY
  • INZERCE
Home » Nezařazené » Ochutnejte zahejbáky ze Starče
Nezařazené

Ochutnejte zahejbáky ze Starče

Monika Brothánková 19.10.2020 Recepty Leave a Comment 244 Views

Na Vysočině je k dostání nová dvojjazyčná publikace Z receptáře našich předků. Je jedním z výsledků dvouleté spolupráce etnografů čtyř regionů – Jižních Čech, Vysočiny, Jižní Moravy a Dolního Rakouska. V knize najdete na stovku receptů ze zeleniny, luštěnin, obilí, hub, brambor i masa. Nechybí tipy na polévky, omáčky a také na sváteční pokrmy. Vybrali jsme pro vás jeden z receptů našich pradědečků a prababiček – zahejbáky ze Starče.

Ingredience:

◾ 500 g brambor

◾ 150 g hladké mouky

◾ 1 vejce

◾ špetka soli

◾ trochu sádla

◾ 500 g jablek

◾ cukr, skořice

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, najemno nastrouháme nebo rozmačkáme a necháme vychladnout. Vypracujeme na vále s hladkou moukou, solí a vejcem a vyválíme na tenké placky. Plníme je nahrubo nastrouhanými jablky s cukrem a skořicí. Složíme na čtvrtiny, přitlačíme a opečeme na sucho na pánvi na mírnější teplotě. Po upečení je mastíme rozpuštěným sádlem a skládáme je na talíř na sebe. Ze zahejbáků trošku vytéká jablečná šťáva, výborné jsou ještě teplé, avšak skvěle chutnají i za studena. Dobrou chuť!

Knihu se všemi recepty je možné koupit ve vybraných muzeích, galeriích a informačních centrech na Vysočině, případně objednat v Muzeu Vysočiny Třebíč (z.mrnova@muzeumtr.cz).

Nejnovější příspěvky

  • V krajském domově pro seniory v Jihlavě vzniká mateřská škola
  • Jarní prázdniny budou na Vysočině příští rok dříve. Kvůli biatlonu
  • Na opravy krajských silnic půjde letos více než miliarda
  • V dubnu budou vybraná sportoviště zdarma
  • Sportovci z Vysočiny přivezli rovnou šest zlatých medailí

Archivy

  • Únor 2023
  • Leden 2023
  • Prosinec 2022
  • Listopad 2022
  • Říjen 2022
  • Září 2022
  • Srpen 2022
  • Červen 2022
  • Květen 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Leden 2022
  • Prosinec 2021
  • Listopad 2021
  • Říjen 2021
  • Září 2021
  • Srpen 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Duben 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Březen 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červen 2019
  • Květen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018
  • Únor 2018
  • Leden 2018
  • Prosinec 2017
  • Listopad 2017
  • Říjen 2017

Rubriky

  • Doprava
  • Kariéra
  • Kultura
  • Nezařazené
  • Novinky
  • Pozvánky
  • Reportáže
  • Školství
  • Sociální oblast
  • Videoreportáž
  • Zdravotnictví
  • Životní prostředí
© Copyright 2017 - Noviny kraje Vysočina | Design by: www.skacelmilos.cz