Studentka třetího a posledního ročníku oboru Kuchař-číšník na Střední škole obchodu a řemesel v Moravských Budějovicích Natálie Jeřábková se stejně jako její spolužáci připravuje na závěrečné zkoušky doma pomocí počítače a on-line výuky. Do školy studenti chodí každý den po jednom na konzultace. Pod dohledem učitelky odborného výcviku Ilony Hrevuš si zkoušejí dovednosti, které budou potřebovat k praktické zkoušce.
„Natálii čeká flambování ovoce, konkrétně ananasu, a to včetně přípravy i servírování,“ popisuje učitelka a zároveň přenáší notebook s aplikací Teams na místo, odkud studenti uvidí na přípravu. Ve vedlejší učebně-cvičné kuchyni stojí u sporáku Věra Slabá, další učitelka odborného výcviku. Na poličce nad sebou má umístěný notebook a speciální širokozáběrovu kameru, aby studenti viděli na pracovní desku i do hrnců. Bere do rukou vepřové maso a slovně komentuje, jakým způsobem se správně krájí. Zatímco se maso restuje, zaznamenává si docházku, respektive účast studentů na on-line výuce. Na formu distanční výuky si už zvykla, stejně jako její studenti. Už se ale těší, až je uvidí tváří v tvář. Gastroobory nabízí na Vysočině v letošním školním roce celkem dvanáct škol.
Jediné spojení s praxí je díky on-line přenosům
Při běžné výuce by se studenti učili zakládat slavnostní tabule ve škole. „Při on-line výuce jsem jim popsala a ukázala od A do Z, jak se připravují slavnostní tabule. Doma pak připravili z toho, co měli k dispozici, výseč velikonočního stolu a poslali mi fotografie,“ vypráví Ilona Hrevuš. Veškerá komunikace probíhá přes aplikaci Teams. Učitelé si se studenty dopisují i individuálně, často i po večerech. „Vkládám jim tam prezentace, sjednáváme si konzultace, posílají mi fotky svých příprav a hotových jídel,“ ukazuje učitelka odborného výcviku. Neustále hledají způsoby, jak distanční výuku zatraktivnit. Proto berou své studenty, byť virtuálně, do zajímavých provozů. Zajistili jim například on-line přenos z brněnské pražírny kávy nebo on-line vaření v restauraci v Jinošově s kuchařem, který vaří v pražské restauraci s michelinským oceněním.
Eva Fruhwirtová