• DOMŮ
  • ZPRÁVY
    • Kariéra
    • Reportáže
    • Doprava
    • Pozvánky
    • Novinky
    • Kultura
    • Zdravotnictví
    • Životní prostředí
  • ARCHIV PDF
    • Elektronické verze
  • NOVINY
  • INZERCE
Noviny kraje Vysočina
  • DOMŮ
  • ZPRÁVY
    • Kariéra
    • Reportáže
    • Doprava
    • Pozvánky
    • Novinky
    • Kultura
    • Zdravotnictví
    • Životní prostředí
  • ARCHIV PDF
    • Elektronické verze
  • NOVINY
  • INZERCE
Home » Školství » Úspěch vysočinských studentů: Kuchaři pojedou do Francie
Školství

Úspěch vysočinských studentů: Kuchaři pojedou do Francie

Pavla Petrů 22.11.2021 kuchařská show, šéfkuchař, soutěž Trophée Mille Česká republika, studenti Leave a Comment 170 Views

Zlatá medaile z českého finále mezinárodní gastronomické soutěže žáků středních škol Trophée Mille zůstala na Vysočině. Nejlepší jídlo připravila Věra Schusterová a Martin Havlíček z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Na jarní finále pojedou do francouzské Remeše.

Kuchařská show Gurmet den s Krajem Vysočina odstartovala první listopadový víkend v jihlavském Cityparku. Do soutěže se přes korespondenční kolo probojovalo osm dvoučlenných týmů z celé republiky. Přímo v pasáži obchodního centra připravili slanou i sladkou porci z povinných surovin. 

Tvrdý trénink

Vítězové neponechali nic náhodě. „Připravovali jsme se velice intenzivně. Do Francie se těším, ale je to velká zodpovědnost, takže tomu obětujeme veškerý volný čas, abychom uspěli i tam,“ zhodnotila Věra Schusterová.

Její kolega Martin Havlíček si pochvaloval spolupráci s mistrem a profesionální přístup školy, která jim umožnila trénink a hradila suroviny. „Zaměřil jsem se na výběr českých surovin, a protože jsme na Vysočině, doplnil jsem výběr bramborami a také uzenými ořechy z Dalešic,“ popsal.

Hlavně to musí chutnat

„Studenti spolupracují profesionálněji. Lépe si všímají surovin a uvědomují si, s čím pracují,“ ocenil výkony prezident soutěže a držitel dvou michelinských hvězd Francouz Philippe Mille. 

Na hodnocení nebyl sám, pomáhali mu šéfkuchaři, jako Jan Horký, Pavel Mareš nebo cukrářka Helena Fléglová. „Letos měli za úkol použít v jídle vepřovou pečeni, černé pivo, rakytníkovou šťávu a zakysanou smetanu. Je to skvělá kombinace a jde to dohromady. Studenti museli být jenom kreativní, šikovní a muselo to být dobré,“ připomněl šéfkuchař a další porotce Ondřej Slanina. 

Kuchařská atmosféra strhla i hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka (ODS+STO). „Je to obrovská škola ukázat před veřejností zblízka, co dokážou. A ještě ke všemu v týmu. Ve velkých kuchyních je také potřeba rychlost a tato situace to simuluje, takže je to pro studenty obrovský zážitek,“ shrnul.

Nejnovější příspěvky

  • V krajském domově pro seniory v Jihlavě vzniká mateřská škola
  • Jarní prázdniny budou na Vysočině příští rok dříve. Kvůli biatlonu
  • Na opravy krajských silnic půjde letos více než miliarda
  • V dubnu budou vybraná sportoviště zdarma
  • Sportovci z Vysočiny přivezli rovnou šest zlatých medailí

Archivy

  • Únor 2023
  • Leden 2023
  • Prosinec 2022
  • Listopad 2022
  • Říjen 2022
  • Září 2022
  • Srpen 2022
  • Červen 2022
  • Květen 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Leden 2022
  • Prosinec 2021
  • Listopad 2021
  • Říjen 2021
  • Září 2021
  • Srpen 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Duben 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Březen 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červen 2019
  • Květen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018
  • Únor 2018
  • Leden 2018
  • Prosinec 2017
  • Listopad 2017
  • Říjen 2017

Rubriky

  • Doprava
  • Kariéra
  • Kultura
  • Nezařazené
  • Novinky
  • Pozvánky
  • Reportáže
  • Školství
  • Sociální oblast
  • Videoreportáž
  • Zdravotnictví
  • Životní prostředí
© Copyright 2017 - Noviny kraje Vysočina | Design by: www.skacelmilos.cz