Zlatá medaile z českého finále mezinárodní gastronomické soutěže žáků středních škol Trophée Mille zůstala na Vysočině. Nejlepší jídlo připravila Věra Schusterová a Martin Havlíček z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Na jarní finále pojedou do francouzské Remeše.
Kuchařská show Gurmet den s Krajem Vysočina odstartovala první listopadový víkend v jihlavském Cityparku. Do soutěže se přes korespondenční kolo probojovalo osm dvoučlenných týmů z celé republiky. Přímo v pasáži obchodního centra připravili slanou i sladkou porci z povinných surovin.
Tvrdý trénink
Vítězové neponechali nic náhodě. „Připravovali jsme se velice intenzivně. Do Francie se těším, ale je to velká zodpovědnost, takže tomu obětujeme veškerý volný čas, abychom uspěli i tam,“ zhodnotila Věra Schusterová.
Její kolega Martin Havlíček si pochvaloval spolupráci s mistrem a profesionální přístup školy, která jim umožnila trénink a hradila suroviny. „Zaměřil jsem se na výběr českých surovin, a protože jsme na Vysočině, doplnil jsem výběr bramborami a také uzenými ořechy z Dalešic,“ popsal.
Hlavně to musí chutnat
„Studenti spolupracují profesionálněji. Lépe si všímají surovin a uvědomují si, s čím pracují,“ ocenil výkony prezident soutěže a držitel dvou michelinských hvězd Francouz Philippe Mille.
Na hodnocení nebyl sám, pomáhali mu šéfkuchaři, jako Jan Horký, Pavel Mareš nebo cukrářka Helena Fléglová. „Letos měli za úkol použít v jídle vepřovou pečeni, černé pivo, rakytníkovou šťávu a zakysanou smetanu. Je to skvělá kombinace a jde to dohromady. Studenti museli být jenom kreativní, šikovní a muselo to být dobré,“ připomněl šéfkuchař a další porotce Ondřej Slanina.
Kuchařská atmosféra strhla i hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka (ODS+STO). „Je to obrovská škola ukázat před veřejností zblízka, co dokážou. A ještě ke všemu v týmu. Ve velkých kuchyních je také potřeba rychlost a tato situace to simuluje, takže je to pro studenty obrovský zážitek,“ shrnul.