Velkou událost mezinárodního formátu zažije Vysočina 16. listopadu. V Cityparku v Jihlavě se odehraje české kolo soutěže Trophée Mille, jehož vítěz postoupí do mezinárodního kola Trophée Mille, které se uskuteční v roce 2020 ve francouzské Remeši.
Soutěž Trophée Mille není novinkou. Zrodila se ve Francii s nápadem šéfkuchaře a držitele dvou michelinských hvězd Philippa Milla. „Už několik let s Asociací Trophée Mille úspěšně spolupracujeme a žáci gastronomických středních škol z Vysočiny se už pětkrát zúčastnili soutěže ve Francii. Získali jsme důvěru a pod patronátem samotného šéfkuchaře a za účasti renomovaných českých šéfkuchařů, jakožto členů poroty, a s využitím regionálních potravin z Vysočiny se bude konat české národní kolo soutěže u nás na Vysočině,“ s úsměvem vysvětluje krajská radní pro oblast školství Jana Fialová (ČSSD).
Půjde o první ze zamýšlených národních kol této soutěže mimo Francii, kdy organizátoři plně konzultují postupy přípravy této akce s asociací Trophée Mille.
Osm týmů z celé republiky
Soutěže se zúčastní osm dvoučlenných týmů reprezentujících hotelové střední školy z celé České republiky. Ty budou mít jedinečnou šanci bojovat o národní vítězství a poté o prestižní francouzskou kulinářskou cenu. V nákupní galerii vyrostou čtyři plnohodnotná kuchyňská studia. Podmínkou je smíšený tým kuchaře a cukráře s tím, že povinnými surovinami budou králičí hřbet, brambory, farmářský tvaroh a med z Vysočiny. Porota zvolí nejen vítězný tým, ale také zvláštní ceny za nejlepší slaný pokrm, sladký pokrm a týmovou spolupráci.
Program celého Gurmet dne moderují Nasty a En.dru | Pódium v 1. nadzemním podlaží
- 9:15 slavnostní zahájení soutěže Trophée Mille Česká republika
- 9:30 nástup soutěžních družstev a představení poroty
- 10:00 show cukrářky Ivy Roháčové, členky českého národního týmu kuchařů a cukrářů
- 11:00 stand-up comedy, Nasty a En.dru
- 11:30 prezentace hotelových škol a školního statku vč. barmanské show / soutěže pro veřejnost s Gurmandií
- 14:00 autogramiáda autorky knihy Život s chutí kari – Kari s chutí života Valijah Klásové
- 15:00 sushi show Zdeňka Křížka
- 16:00 autogramiáda autorky knihy Bezlepkové slavnosti Zdeňky Mazúrové 16:30 prezentace hotelových škol a školního statku vč. barmanské show / soutěže pro veřejnost s Gurmandií
- 17:30 stand-up comedy, Nasty a En.dru
- 18:00 profesionální show členů juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů ČR
- 19:00 slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Trophée Mille Česká republika
Porota soutěže Trophée Mille Česká republika
V porotě prvního ročníku soutěže Trophée Mille Česká republika zasedne česká kuchařská elita, mediálně známí a mezinárodně úspěšní čeští šéfkuchaři a cukráři, členové Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. Nedávno porazili všechny týmy z celého světa v Singapuru a teď se připravují na kuchařskou olympiádu 2020 v Německu. Čeští mladí vítězové pojedou v roce 2020 do Remeše. Právě tam pořádá šéfkuchař a držitel dvou michelinských hvězd a ocenění Nejlepší pracovník Francie za rok 2011 Philippe Mille 10. ročník mezinárodní soutěže Trophée Mille. Sám Philippe Mille, jako prezident soutěže na sebe na Vysočině převezme roli nestraného pozorovatele, prostředníka mezi nadějnými kuchaři a porotou a také rádce soutěžních týmů.
Philippe Mille
Šéfkuchař a držitel dvou michelinských hvězd, držitel ocenění Nejlepší pracovník Francie za rok 2011
Tomáš Popp
Manažer českého národního týmu kuchařů a cukrářů, který se stal absolutním vítězem na MS v Singapuru v roce 2018.
Jan Horký
Kapitán českého národního týmu kuchařů a cukrářů, člen vítězného týmu na MS v Singapuru v roce 2018. Držitel mnoha ocenění.
Iva Roháčová
Cukrářka a výtvarnice. Členka českého národního týmu kuchařů a cukrářů, členka vítězného týmu na MS v Singapuru v roce 2018.
Ondřej Slanina
Šéfkuchař a moderátor televizního pořadu Kluci v akci. Majitel a lektor školy vaření Hungry Town.
Pavel Mareš
Člen českého národního týmu kuchařů a cukrářů v letech 2000–2007. Majitel a šéfkuchař restaurace Tři Knížata v Jihlavě.