Osm dvoučlenných týmů ze středních hotelových škol z celé republiky ukázalo, jak dobře umí vařit, a vykouzlilo nejen oku lahodící hlavní chod a moučník, které se musely skládat z králičího hřbetu, brambor, farmářského tvarohu a medu z Vysočiny.
Přímo v pasáži Cityparku vznikla čtyři plnohodnotná kuchařská studia, a tak se kolem- jdoucí mohli budoucím profesionálním kuchařům dívat pod ruce. První ročník českého kola soutěže Trophée Mille ovládli Hana Klátová a Vojtěch Hlous z Labské střední odborné školy a Středního odborného učiliště Pardubice, kteří získali putovní Millovu trofej a v březnu 2020 se představí ve francouzské Remeši. Za Vysočinu si skvěle vedli Barbora Šiplová a Ondřej Brtník ze SOŠ a SOU Třešť, kteří získali ocenění za týmovou spolupráci, a speciální cenu za moučník udělila porota Michaele Batelkové a Marinu Miličevičovi ze Střední školy obchodní a služeb SČMSD ze Žďáru nad Sázavou. „Během dne se tady vystřídala tisícovka návštěvníků a sou- těžící se museli vyrovnat s tím, že vaří také pro zážitek veřejnosti. Nicméně, jak jsem se díval na jejich naservírované talíře, všichni se s tím poprali skvěle,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (nez. za ČSSD), který na závěr celého dne spolu s krajskou radní Janou Fialovou a náměstkyní Janou Fischerovou předával vítězům originální skleněné ceny z přibyslavské sklárny Valner Glass.
Ke gratulantům se přidal sám šéfkuchař a majitel dvou michelinských hvězd Philippe Mille. Nejenže se uvolil uskutečnit první národní kolo mimo domácí Francii na Vysočině, ale zároveň se této velké události mezinárodního formátu v Jihlavě účastnil. „Je opravdu obtížné, když pracujete v otevřeném prostoru, každý se na vás dívá a komentuje, co děláte. I přesto všechno studenti pracovali velmi dobře a v porovnání s francouzskými mladými kuchaři se rozhodně nemají za co stydět,“ nechal se slyšet Philippe Mille.
Porota hodnotila celou řadu faktorů předložených pokrmů. Důležitá byla chuť, vyváženost, harmonie i vzhled a významný- mi složkami byla i práce v kuchyni a hygiena na pracovišti.
„Vždycky při podobných událostech brečím, ale cítím se fantasticky a jsem nadšená a šťastná a jsem ráda, že jsme to až takhle vysoko dotáhli,“ svěřila se okamžitě po vyhlášení vítězka Hana Klátová. „Je to úžasný pocit, že jsme se mohli zúčastnit a že pojedeme do Remeše,“ doplnil Hanu její kuchařský kolega Voj- těch Hlous.