• DOMŮ
  • ZPRÁVY
    • Kariéra
    • Reportáže
    • Doprava
    • Pozvánky
    • Novinky
    • Kultura
    • Zdravotnictví
    • Životní prostředí
  • ARCHIV PDF
    • Elektronické verze
  • NOVINY
  • INZERCE
Noviny kraje Vysočina
  • DOMŮ
  • ZPRÁVY
    • Kariéra
    • Reportáže
    • Doprava
    • Pozvánky
    • Novinky
    • Kultura
    • Zdravotnictví
    • Životní prostředí
  • ARCHIV PDF
    • Elektronické verze
  • NOVINY
  • INZERCE
Home » Nezařazené » Vítězný recept ze soutěže Trophée Mille. Od žáků ze žďárské gastronomické školy
NezařazenéŠkolství

Vítězný recept ze soutěže Trophée Mille. Od žáků ze žďárské gastronomické školy

Jana Kodysová 27.11.2023 recept, soutěž Trophée Mille Česká republika Leave a Comment 402 Views

Dančí hřbet s kaštanovou omáčkou, celerové pyré, glazovaná zelenina, hlívová vafle

Ingredience na šest porcí:
900 gramů dančího hřbetu, 30 gramů soli, 1 svazek tymiánu, 1 gram jalovce, 10 gramů česneku, 1 gram barevného pepře, 200 ml červeného vína, 100 ml koňaku, 100 gramů jedlých kaštanů, 250 gramů másla, 100 gramů demi glace, 400 gramů celeru, 250 ml smetany, 250 ml mléka, 100 gramů hladké špaldové mouky, 50 gramů polohrubé mouky, 100 gramů cukru, 12 gramů prášku do pečiva, 1 vejce, 250 gramů hlívy, 250 gramů šalotky, 100 gramů špeku, 100 gramů tapioky, 1 litr oleje, 200 gramů karotky, 200 gramů kapustičky, 1 gram červeného pepře, 70 ml vinného octa

Popis receptu:
Dančí hřbet odblaníme, osolíme, opepříme. Hřbet zavineme do fólie společně s jalovcem, tymiánem a stroužkem česneku a připravíme metodou sous vide. Z odřezku ze hřbetu, šalotky, jedlých kaštanů, vína a koňaku připravíme základ na šťávu, zvýrazníme zvěřinovým demi glace a zjemníme máslem. Předpřipravené maso opečeme ze všech stran na tuku, necháme odležet. Do výpeku nalijeme připravenou omáčku. 

Očištěný celer nakrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody. Měkký celer scedíme, zalijeme smetanou a krátce ještě povaříme, rozmixujeme na jemné pyré, které dochutíme solí a zjemníme máslem. 

Špek si nakrájíme na drobné kostky, necháme zpěnit a přidáme na kostky nakrájenou šalotku, hlívu a krátce podusíme, připravenou směs necháme vychladnout. Ze špaldové mouky, polohrubé mouky, kypřicího prášku, mléka, másla, vajec, soli, cukru připravíme vaflové těsto, do kterého přidáme prochladlou směs. Těsto pečeme ve vaflovači. 

Očistíme si karotku, kapustičky a krátce je zblanšírujeme. Karotku, kapustičky a šalotku orestujeme společně s hlívou nakrájenou na širší nudle a dochutíme solí, pepřem a vinným octem.

Tapioku uvaříme v osolené vodě, scedíme a dochutíme červeným vínem a solí, směs rozetřeme do tenké vrstvy na plech a budeme sušit v troubě. Usušené placičky z tapioky budeme smažit v rozpáleném oleji.

Na talíř klademe celerové pyré, špalíček masa, výřez z vafle, glazovanou zeleninu, kaštanovou omáčku, zdobíme tapiokovým chipsem a dozdobíme červeným pepřem a lístečky tymiánu. 

Nejnovější příspěvky

  • 3+1 tip. Prázdniny jsou tady. Kam vyrazit? Pošlete pozdrav z Vysočiny
  • Nová krajská tradice: vyšívané stuhy pro hasiče
  • Nejlepší mladí cyklisté jsou z Osové Bítýšky a Jihlavy
  • Medaile za hrdinství. Oceněni byli profesionálové i civilní osoby
  • Titul krajská Vesnice roku míří do Dolního Města

Archivy

  • Červen 2025
  • Květen 2025
  • Duben 2025
  • Březen 2025
  • Únor 2025
  • Leden 2025
  • Prosinec 2024
  • Listopad 2024
  • Říjen 2024
  • Září 2024
  • Srpen 2024
  • Červen 2024
  • Květen 2024
  • Duben 2024
  • Březen 2024
  • Únor 2024
  • Leden 2024
  • Prosinec 2023
  • Listopad 2023
  • Říjen 2023
  • Srpen 2023
  • Červen 2023
  • Květen 2023
  • Březen 2023
  • Únor 2023
  • Leden 2023
  • Prosinec 2022
  • Listopad 2022
  • Říjen 2022
  • Září 2022
  • Srpen 2022
  • Červen 2022
  • Květen 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Leden 2022
  • Prosinec 2021
  • Listopad 2021
  • Říjen 2021
  • Září 2021
  • Srpen 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Duben 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Březen 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červen 2019
  • Květen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018
  • Únor 2018
  • Leden 2018
  • Prosinec 2017
  • Listopad 2017
  • Říjen 2017

Rubriky

  • Doprava
  • Kariéra
  • Kultura
  • Nezařazené
  • Novinky
  • Pozvánky
  • Reportáže
  • Školství
  • Sociální oblast
  • Videoreportáž
  • Zdravotnictví
  • Životní prostředí
© Copyright 2017 - Noviny kraje Vysočina | Design by: www.skacelmilos.cz